Bilden på rosorna ovan är tagen vid midsommartid. Det är en unik ros. När Karlfeldt kom till Sjugare 1922 fanns, så vitt vi vet, en enda rosenbuske på gården, en kanelros, Rosa majális. Under slutet av 20-talet tillkom många, gamla och doftande, som vi ömt vårdar. "Färg skall lysa, doft skall fara, vind och insekt skola tjäna", skriver Karlfeldt i sin Sommarpredikan, sista sommaren på gården.

Den planterade vresrosen, Rosa rugusa har med naturens hjälp befruktats och nu lyser och doftar denna underbara hybrid av kanelros och vresros mot oss. Den är sedan två år registrerad med sortnamnet ”Fridolins Lustgård”.Gården, hus och trädgård är en privat bostad och är ej öppen för besök utöver evenemangen nedan.

PROGRAM FÖR SOMMAREN 2024:

POESIVANDRING med guide torsdagar kl 16.00 under juli månad, ca 1 1/4 timme.

Entré: 100 kr, ungdom 50 kr.
Om möjligt, ring gärna innan. Hund är välkommen i koppel.

Några bilder från tillfällen vi gärna minns:
Karlfeldtgården ligger vid Opplimen halvvägs mellan Rättvik och Leksand. Tag av till Sjugare, far vidare sjöstranden och du ser den vita gården på andra sidan sjön. Sjugare Bygattu och skylten Karlfeldtgården med kringla leder fram.

Stina Ekblad deklamerar under MvS-konserten, tillsammans med
Krister St Hill och Hillevi Martinpelto.
Anja Tengnér fick vid årsmötet sommaren 2011 motta Karlfeldtsamfundets medalj för sina insatser som trädgårdsmästare på Karlfeldtsgården och gratuleras här av Anna Karlfeldt-Larsson.
Anki Jones och Björn Granath.
Margareta Jonth, mottagare av Karlfeldtspriset 2003.
Tomas Tranströmer och
Bengt Emil Jonsson.
Klicka på bilderna för förstoring.